Zonnepanelenproject Parkstad

Uw Parkstad-gemeente gaat u helpen te verduurzamen.
Denkt u erover om uw huis te verduurzamen met zonnepanelen? Weet u nog niet hoe u dat moet organiseren of financieren? De Parkstadgemeenten zijn in 2017 gestart met de uitvoering van een grootschalig zonnepanelenproject. Wellicht is dit de ideale oplossing voor u! Op deze website treft u meer informatie aan.

Wat is het zonnepanelenproject Parkstad?
Dit project is zeker niet de enige, maar wel onze unieke manier om de aanschaf van zonnepanelen voor u als inwoner van Parkstad haalbaar en gemakkelijk te maken. Als u meedoet, wordt alles voor u geregeld. Van de aanschaf en installatie van zonnepanelen op uw dak tot de garantie en het onderhoud gedurende vijftien jaar. Hiervoor in de plaats sluit u een lening tegen een lage rente (1,5%) af met uw eigen Parkstadgemeente. De lening lost u gedurende vijftien jaar maandelijks af. U kunt er ook voor kiezen de lening versneld of zelfs in één keer af te lossen. In opdracht van de gemeente voert de serviceprovider Volta Limburg uit Schinnen het zonnepanelenproject uit. Deze serviceprovider stuurt de installateurs aan en is het eerste aanspreekpunt voor alle deelnemers.

Wie kan meedoen?
Iedereen kan deelnemen: alle particuliere woningeigenaren (ook met een smalle beurs), maar ook bedrijven en verenigingen met een kleinverbruikersaansluiting van maximaal 3×80 ampère. Ook huurders kunnen meedoen, zij het dat zij vooraf wel toestemming moeten verkrijgen van de eigenaar van de woning zoals een woningcorporatie.

Wat betekent dit project voor u?
U hoeft geen keuze te maken voor zonnepanelen, financieringsconstructie of onderhoudscontract. Het enige wat u hoeft te doen, is u aan te melden voor dit project. Vervolgens komt de serviceprovider bij u thuis en bekijkt hoeveel zonnepanelen er op uw dak geplaatst kunnen worden. Als u besluit mee te doen, zet de serviceprovider alles voor u in gang zodat u volledig of grotendeels in uw eigen elektriciteitsbehoefte kunt voorzien.

Wat is uw financieel voordeel?

Deelname aan dit project is financieel voordelig. Standaardberekeningen laten zien dat u jaarlijks honderden euro’s
aan energiebesparing kunt realiseren. Het aanschaffen van
zonnepanelen wordt zo wel heel aantrekkelijk. Na vijftien jaar is de lening, voor zover wet- en regelgeving gelijk blijven, volledig afgelost. U kunt daarna nog zo’n tien jaar volledig rendement en voordeel van de zonnepanelen hebben. Uw uiteindelijke financiële voordeel hangt onder
meer af van het aantal panelen, de geschiktheid van uw dak en de landelijke
salderingsregeling. De regering wenst deze regeling vanaf 2023 te veranderen. Kijk voor meer actuele informatie over de landelijke salderingsregeling op https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-kopen/salderingsregeling-voor-zonnepanelen/. Daarnaast is het investeren in zonnepanelen in de regel BTW-aftrekbaar. Indien dat in uw persoonlijke situatie mogelijk is, ontvangt u van de belastingdienst een BTW-teruggave. Meer informatie over de opbrengst van zonnepanelen staat
beschreven op https://voltasolar.nl/kenniscentrum/financieel/zonnepanelen-opbrengst/

Wanneer liggen de zonnepanelen op uw dak?
In alle gemeenten vinden periodiek informatieavonden plaats. U wordt door uw eigen gemeente uitgenodigd. Ook wordt u onder meer via de huis-aan-huisbladen geïnformeerd. Al tijdens de informatieavonden kunt u zich definitief aanmelden. Vervolgens komt de serviceprovider bij u thuis om samen met u te bekijken hoeveel zonnepanelen er op het dak passen. Van de serviceprovider ontvangt u een offerte en een contract van uw eigen gemeente. Ná ondertekening plaatst serviceprovider Volta Limburg de zonnepanelen zo snel als mogelijk op uw dak.

Welke producten worden gehanteerd?
In het Zonnepanelenproject Parkstad wordt gewerkt met JA Solar zonnepanelen. JA Solar is in 2005 opgericht en behoort tot de grootste zonnecelproducenten ter wereld. JA Solar heeft ruime ervaring met de productie van zonnepanelen van hoogwaardige kwaliteit met een hoog rendement. De zonnepanelen voldoen aan alle belangrijke keurmerken en worden veelvuldig getest. In het project wordt gebruik gemaakt van JA Solar 275 Wp polykristallijn en 320 Wp monokristallijn (full black) zonnepanelen, in combinatie met SolarEdge power-optimizers, omvormers van SolarEdge en montagemateriaal van Van der Valk. JA Solar is een van de geselecteerde partners van SolarEdge.
SolarEdge is in 70 landen actief en heeft een servicekantoor in Nederland. Het SolarEdge systeem heeft zijn populariteit in Nederland met name te danken aan het feit dat het uitermate geschikt is voor relatief kleine daken (met ‘belemmeringen’ zoals schoorsteentjes en dakkapellen). Het SolarEdge systeem haalt meer stroom uit de zonnepanelen door deze individueel te regelen met een power-optimizer. Bovendien kan er informatie worden ingewonnen over elk afzonderlijk zonnepaneel. De power-optimizers beschermen de zonnepanelen bij te hoge temperaturen of beschadigde kabels, de panelen worden dan uitgezet. De omvormer van SolarEdge gaat zo’n 15 jaar mee.